Thursday 14 February 2013

Vetemény

Beszélgessünk kicsit a veteményezésről. Biztosan unalmas egy téma, de nekem a kedvenceim közé tartozik.
Minden év elején jön a nagy vetőmagláz, hogy minél több félét és minél jobbat tudjunk beszerezni. Az én új irányvonalam ebben a témában a szokatlan növények magjait tartalmazó csomagok gyűjtése.
Mi a szokatlan? Fekete paradicsom, fekete répa, fekete gyökér, fekete paprika, zöld paradicsom, sárga paradicsom, fehér padlizsán, lila brokkoli, lila karfiol, sárga cukkini. És még persze lehetne sorolni unásig, még olyanról is hallottam, hogy kék kukorica is létezik :D.
Régen is érdeklődtem a téma iránt, de most és megint előkerül Jani neve, szóval neki hála, jó minőségű és nagy területen tudunk hódolni anyával ennek a hobbinak. Egy sor 10 méter hosszú, és annyi sor lesz ahányat szeretnénk. Tavaly volt először és mondhatom nagyon jól sikerült kis akció volt. Az, hogy krumplit, hagymát, sárgarépát, gyökeret egyáltalán nem kell vennünk, rengeteg üveg savanyú uborka sorakozik a polcokon, van eltéve fagyasztva borsó, zöldbab, kaporlevél, egyéb savanyított zöldségek, és amikor még frissen termettek annyi uborkasaláta, cukkini pörkölt amennyi csak belénk fért, jól jelzi, hogy nem volt hiába való időráfordítás az egész. A tavalyit nevezhetjük a próbaévnek is, mert idén már több szempontból tudunk majd okosabbak lenni, mert láttuk tavaly mi működött és min kell változtatni.
Én már nagyon várom mikor lesz végre elég jó idő ahhoz, hogy a hidegebb tűrő növényeket mint a krumpli, borsó, répa, gyökér, saláta, retek el lehessen vetni, és meg legyen a szisztéma, amit majd a később esedékes vetésű növényeknél is használni lehet.
Sajnos a Praktikerbe még nem volt alkalmam eljutni, pedig ott igazán jó kis választék van a szokatlan vetőmagok területén. Addig is a gyógy- és fűszernövény témában keresgéltem magokat, és sikerült is beszerezni párat, amiket próbaképpen fogok elvetni.
Ha valaki arra gondol, van külön boszorkányjósló rendszerünk, hogy melyik napon milyen növényt érdemes elvetni, akkor ki kell ábrándítanom, mert nincs. Egyszerűen nézzük az internetes előrejelzést, amikor már megszűnnek a talaj menti kemény fagyok, és a napközbeni hőmérséklet is a kellő tartományban mozog, ki kell fogni egy tiszta eső mentes időt, és rászánni napot, hogy minden a helyére kerüljön.
A kedvenc időszakom az április végi, május eleji, mert akkor kezd a kis házi őserdőnk erőteljesebb képet adni, mi kelt ki, mi nem, mekkorák, ideje lenne gyomlálgatni kicsit, ha már elég méretes akkor szét ültetni, ritkítani, palántálni, a borsó végre kezd beindulni, pár hét és virágzik majd bőséges termést hoz, ha mindent jól csináltunk, és az idő is kegyes hozzánk.
A későbbi időszakokat is kedvelem, amikor naponta kell ránézni a veteményünkre, mert őrült iramban nő és terem minden. Főleg a borsó és uborka szedési szezon a hajtós. A babban a pucolását kevésbé kedvelem, mert hetente kell újabb és újabb adagokat zacskóba küldeni, míg az uborkáról tetemesebb terület esetén kétnaponta 5- kilónyi is összejön. Mi inkább savanyítjuk, persze azok amik eléggé kaméleonok tudtak lenni, és volt idejük nagyobbacskára nőni már csak a saláta szekcióba férnek bele. Az apró uborkát jobb megenni így télen, így leginkább arra specializálódott a háztartásunk :).