Beszélgessünk
kicsit a veteményezésről. Biztosan unalmas egy téma, de nekem a
kedvenceim közé tartozik.
Minden
év elején jön a nagy vetőmagláz, hogy minél több félét és
minél jobbat tudjunk beszerezni. Az én új irányvonalam ebben a
témában a szokatlan növények magjait tartalmazó csomagok
gyűjtése.
Mi
a szokatlan? Fekete paradicsom, fekete répa, fekete gyökér, fekete
paprika, zöld paradicsom, sárga paradicsom, fehér padlizsán,
lila brokkoli, lila karfiol, sárga cukkini. És még persze lehetne
sorolni unásig, még olyanról is hallottam, hogy kék kukorica is
létezik :D.
Régen
is érdeklődtem a téma iránt, de most és megint előkerül Jani
neve, szóval neki hála, jó minőségű és nagy területen tudunk
hódolni anyával ennek a hobbinak. Egy sor 10 méter hosszú, és
annyi sor lesz ahányat szeretnénk. Tavaly volt először és
mondhatom nagyon jól sikerült kis akció volt. Az, hogy krumplit,
hagymát, sárgarépát, gyökeret egyáltalán nem kell vennünk,
rengeteg üveg savanyú uborka sorakozik a polcokon, van eltéve
fagyasztva borsó, zöldbab, kaporlevél, egyéb savanyított
zöldségek, és amikor még frissen termettek annyi uborkasaláta,
cukkini pörkölt amennyi csak belénk fért, jól jelzi, hogy nem
volt hiába való időráfordítás az egész. A tavalyit nevezhetjük
a próbaévnek is, mert idén már több szempontból tudunk majd
okosabbak lenni, mert láttuk tavaly mi működött és min kell
változtatni.
Én
már nagyon várom mikor lesz végre elég jó idő ahhoz, hogy a
hidegebb tűrő növényeket mint a krumpli, borsó, répa, gyökér,
saláta, retek el lehessen vetni, és meg legyen a szisztéma, amit
majd a később esedékes vetésű növényeknél is használni
lehet.
Sajnos
a Praktikerbe még nem volt alkalmam eljutni, pedig ott igazán jó
kis választék van a szokatlan vetőmagok területén. Addig is a
gyógy- és fűszernövény témában keresgéltem magokat, és
sikerült is beszerezni párat, amiket próbaképpen fogok elvetni.
Ha
valaki arra gondol, van külön boszorkányjósló rendszerünk, hogy
melyik napon milyen növényt érdemes elvetni, akkor ki kell
ábrándítanom, mert nincs. Egyszerűen nézzük az internetes
előrejelzést, amikor már megszűnnek a talaj menti kemény fagyok,
és a napközbeni hőmérséklet is a kellő tartományban mozog, ki
kell fogni egy tiszta eső mentes időt, és rászánni napot, hogy
minden a helyére kerüljön.
A
kedvenc időszakom az április végi, május eleji, mert akkor kezd a
kis házi őserdőnk erőteljesebb képet adni, mi kelt ki, mi nem,
mekkorák, ideje lenne gyomlálgatni kicsit, ha már elég méretes
akkor szét ültetni, ritkítani, palántálni, a borsó végre kezd
beindulni, pár hét és virágzik majd bőséges termést hoz, ha
mindent jól csináltunk, és az idő is kegyes hozzánk.
A
későbbi időszakokat is kedvelem, amikor naponta kell ránézni a
veteményünkre, mert őrült iramban nő és terem minden. Főleg a
borsó és uborka szedési szezon a hajtós. A babban a pucolását
kevésbé kedvelem, mert hetente kell újabb és újabb adagokat
zacskóba küldeni, míg az uborkáról tetemesebb terület esetén
kétnaponta 5- kilónyi is összejön. Mi inkább savanyítjuk,
persze azok amik eléggé kaméleonok tudtak lenni, és volt idejük
nagyobbacskára nőni már csak a saláta szekcióba férnek bele. Az
apró uborkát jobb megenni így télen, így leginkább arra
specializálódott a háztartásunk :).