Wednesday 22 February 2012

Színek, csak pár csemege...

Most kezdtem el olvasni, a jobb agyféltekés rajzolás színekről szóló kötetét, és máris találtam pár megosztásra kínálkozó kissé fájdalmas dolgot, azért fájdalmas mert olyan gondolkodós és gondolkodtatós, az meg néha fáj és kész.

"Statisztikailag a sötétvörös autók minden más színnél többször szenvednek végzetes kimenetelű balesetet. És az efféle balesetekben legkisebb arányban szereplő autók színe? Világoskék."

"A szín titokzatos, meghatározhatatlan definíció ; szubjektív élmény, agyműködéssel összefüggő érzet, amelyhez három egymással összefüggő és alapvető tényező szükséges: fény, egy tárgy és egy megfigyelő."

"Vajon a citrom tényleg sárga, vagy a sárga csak az agyamban keletkező érzés eredménye? A kutatók véleménye szerint teljesen lényegtelen a citrom valódi színe (lehet, hogy színtelen!), de a felülete olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely minden hullámhosszúságú fényt elnyel, kivéve egyet ; azt a hullámhosszt veri vissza a szememhez/agyamhoz/elmémbe."

"Ha öntudatlanul mesterien bánunk a színekkel, akkor ez az öntudatlanság a módszerünk lényege. Ha azonban az öntudatlanból kilépve már képtelenek vagyunk színes remekműveket alkotni, akkor meg kell szereznünk a színekkel kapcsolatos tudást."

No comments:

Post a Comment