Wednesday 1 June 2011

65 év

2 dolog van, ami most felkavarta a lelkivilágom, az első, hogy mama pénteken lett 65 éves, és na mi következik ebből??? Hogy mostantól ingyen tömegközlekedhet, és hát első ilyen kiruccanásának célja mégis mi? Debrecen.
Szóval jön és meglátogat, nekem meg erre természetes reakciónak az jön, hogy akkor sürgősen megyek haza, hogy vagy lebeszéljem, vagy pedig az irányításom alá vegyem az eseményeket, tehát hogy akkor inkább én szervezzem meg, mint hogy derült égből kapjak a nyakamba egy mamát, mert az nagyon durva lenne......
A másik, hogy próbáltam az interneten rákeresni a kapor főzelék receptjére, hogy fel frissítsem a memóriám, hogy is kell pontosan csinálni, és el lehet képzelni mennyire meglepődtem, amikor 2 perc után még mindig nem találtam meg.... Így most, hogy más szerencsétlen, akinél szokás ilyen kaját főzni, hasonlóan ne járhasson, közinformációvá teszem mégis hogyan kell elkészíteni, akit mind ez nem izgat, annak javaslom ne olvasson tovább, semmi érdekes nem fog már elhangozni xD.
Kapor főzelék:
hozzávalók: ( 2 személy)
- 1 csokor kapor, kb. 10 leszedett levél
- cukor, ízlés szerint, kb. 3-4 evőkanál
- só, csipetnyi
- olaj, elfedje az edény alját
- liszt, 5-8 dkg
- tej, 2 dl
- víz
Elkészítés:
A leszedett kaporleveleket vágódeszkán apróra vágjuk, a legjobb minél pindurkábbra. Azután a kiválasztott edénybe olajat öntünk, mint említettem, hogy kitöltse az edényünk alját, ebbe beleszórjuk a lisztet, és ilyen nálunk fehér rántás féleséget készítünk, ami annyiból áll, hogy a lisztet megpirítjuk az olajon, az a jó, hogy ha kicsit híg ez a rántás, majd mielőtt éppen megpirulna a liszt, amit a halvány barna színe jelez, beleöntjük az apróra vágott kaprot. Gyorsan elkeverjük, majd ráöntjük a tejet, és megpróbáljuk csomómentesre keverni, majd még kb. ugyan ennyi vizet öntünk az edénybe. Egyenletes kevergetés mellett főzzük, addig amíg fel nem forr, és egyben ha mindent jól csináltunk be is sűrűsödik. Miközben kevergetjük, de a legvégén is hozzá adhatjuk ízlés szerint a sót meg a cukrot. A kevergetésre azért van szükség, mert hajlamos a leégésre, és a csomósodásra.
Én önmagában is nagyon szeretem, de ízlés szerint tükörtojással, sült virslivel, kolbásszal, fasírttal is nyugodtan párosítható. Ja és még annyit, hogy ugyan ilyen módon készíthető a saláta vagy sóska főzelék is.
Na most hogy túl vagyok a gasztronómiai okoskodáson, bevallom, hogy ma kitaláltam egy új módját a KAP pontok beváltásának, ugye aki t-mobile előfizető, az szerintem találkozott már ilyen pontokkal, én ma elkezdtem vele mobil lottózás keretein belül puttózni, az ötös lottót eddig is használtam vele, de a puttó az úgy mond új dolog, és sikerült is nyernem 200 Ft, ugye mekkora összeg??? xD Szerintem holnap még próbálkozok 1-2x hátha sikerül kicsit többet, mert az új Anita Blake könyvre kell gyűjtenem, ami hmmm, minő öröm, holnap jelenik meg a boltokban :)

No comments:

Post a Comment