Thursday, 28 August 2014

Almás fahéjas

Olyan régen készítettem utoljára ilyen sütit, hogy már majdnem elfelejtettem hogyan is készül. Elővigyázatosságból most ide is leírom, mert ez az egyik kedvencem.

Almás fahéjas /bögrés süti/

1,5 bögre liszt
1 bögre cukor
3/4 bögre olaj
3 db tojás
1 cs sütőpor
fahéj
1 kg alma


Érdemes az almával kezdeni, mert a tészta gyorsan bekavarható, de az almát megpucolni, feldarabolni sokkal időigényesebb. A legjobb ha nyolcadoljuk az almát, majd azt nagyobb darabokra vágjuk, nem kell se túl kicsire, se túl nagyra, viszont lényeges mekkora, mert ezen múlik a sütink állaga.
Ha végeztünk az almával, tegyük félre egy kis fahéjjal megszórva, majd lássunk neki a tésztának.
Akkora edényre van szükségünk, amibe majd az alma is belefér a tészta mellé.
A bögrénk legyen olyan 3,5-4 dl, majd az olajat utoljára hagyva keverjük össze az összes hozzávalót, fahéj a tésztába is kerül leginkább ízlés szerint.
Ha készen vagyunk, jöhet az alma, borítsuk a tészta tetejére, egy két mozdulattal keverjük meg, majd hagyjuk állni pár percet, és akkor már könnyebben hajlandóak lesznek egymással elkeveredni.
Süthetjük muffin formában, vagy tepsiben is, mindkettőhöz elengedhetetlen a papír, muffin papír, illetve sütőpapír, mert hajlamos ragadni.
Előmelegített sütőben körülbelül 200 fokon 45-55 perc alatt sül meg. A teteje legyen szép barnás, de ellenőrizhetjük fogpiszkálóval is a tészta állagát.
Azonnal is fogyasztható, de ha tudunk jobb vele várni egy pár órát, de csak ha puhábban szeretjük, frissebben ropogósabb.
:)



No comments:

Post a Comment