Thursday 28 August 2014

Almás fahéjas

Olyan régen készítettem utoljára ilyen sütit, hogy már majdnem elfelejtettem hogyan is készül. Elővigyázatosságból most ide is leírom, mert ez az egyik kedvencem.

Almás fahéjas /bögrés süti/

1,5 bögre liszt
1 bögre cukor
3/4 bögre olaj
3 db tojás
1 cs sütőpor
fahéj
1 kg alma


Érdemes az almával kezdeni, mert a tészta gyorsan bekavarható, de az almát megpucolni, feldarabolni sokkal időigényesebb. A legjobb ha nyolcadoljuk az almát, majd azt nagyobb darabokra vágjuk, nem kell se túl kicsire, se túl nagyra, viszont lényeges mekkora, mert ezen múlik a sütink állaga.
Ha végeztünk az almával, tegyük félre egy kis fahéjjal megszórva, majd lássunk neki a tésztának.
Akkora edényre van szükségünk, amibe majd az alma is belefér a tészta mellé.
A bögrénk legyen olyan 3,5-4 dl, majd az olajat utoljára hagyva keverjük össze az összes hozzávalót, fahéj a tésztába is kerül leginkább ízlés szerint.
Ha készen vagyunk, jöhet az alma, borítsuk a tészta tetejére, egy két mozdulattal keverjük meg, majd hagyjuk állni pár percet, és akkor már könnyebben hajlandóak lesznek egymással elkeveredni.
Süthetjük muffin formában, vagy tepsiben is, mindkettőhöz elengedhetetlen a papír, muffin papír, illetve sütőpapír, mert hajlamos ragadni.
Előmelegített sütőben körülbelül 200 fokon 45-55 perc alatt sül meg. A teteje legyen szép barnás, de ellenőrizhetjük fogpiszkálóval is a tészta állagát.
Azonnal is fogyasztható, de ha tudunk jobb vele várni egy pár órát, de csak ha puhábban szeretjük, frissebben ropogósabb.
:)



No comments:

Post a Comment