Friday 21 October 2011

A racionális temperamentum 4 csoportja, ebből nem tom melyik vagyok én...

A racionális temperamentum típus 4 altípusa: a Tábornok (the Fieldmarshal), a Zseni (the Mastermind), a Feltaláló (the Inventor) és az Építész (the Architect).

1. A Tábornok - ENTJ

Az ENTJ erősségei egy kapcsolatban:
Őszintén érdekli őt az emberek gondolatai és ötletei
Lelkes és energikus
Nagyon komolyan veszi az elköteleződést
Igazságos és a megfelelő utat választja mindig
Nagyon jól bánik a pénzzel
Direkt és egyenes
Folyékonyan képes kifejezni magát szóban
Bátorítja az önismeretet
Képes úgy kiszállni kapcsolatából, hogy nem siránkozik rajta később
Képes a konfliktus helyzeteket jól kezelni
Jól tűri a konstruktív kritikát
Nagyon magasak az elvárásai (egyben gyengesége is)
Általában erős érzelmekre képes és szentimentális
Az ENTJ gyengeségei egy kapcsolatban:
Viták iráni lelkesedése miatt kötöszködőnek tűnhet
Hajlamos konfrontálni
Szeret felülkerekedni
Nehezen hallgat meg másokat
Kritikus olyan véleményekkel szemben, ami nem egyezik meg az övével
Nagyon magasak az elvárásai (egyben gyengesége is)
Nem tud természetesen ráhangolódni mások érzelmeire
Nehézségei lehetnek érzelmei kimutatásában, esetlennek tűnhet
Megijeszthet másokat kontrolláló stílusával
Durva és intoleráns lesz, ha nem hatékony valami /valaki
Mindig ő akar mindent felügyelni ahelyett, hogy megosztaná a felelősséget
Nehezen dicsér
Temperamentumossá válik stressz helyzetben


Az ENTJ szerelmi partner:

Az ENTJ agresszív, lelkes partner, aki nagyon komolyan veszi az elköteleződést. Mint az élete más területén, a kapcsolatban is ő akar a vezető lenni, és ő vállalja a felelősséget is azért, hogy jól működjön a kapcsolat. Kreatív vezető, így lehetőség van olyan kapcsolatot kialakítani vele, ami a másik számára állandó fejlődést és tanulást biztosít. Mivel folyamatosan új ötleteken gondolkozik, hajlamos a kapcsolat már lefektetett szabályait újraírni. Ha világossá válik számára, hogy egy kapcsolat már nem nyújt fejlődési, tanulási lehetőséget, ki fog lépni, anélkül hogy sajnálná.

Az ENTJ általában nagyon sikeres a karrierjében és jól bánik a pénzzel. Ez nagy segítség lehet a kapcsolatra nézve, hiszen így elkerülhetőek azok a konfliktusok, amelyek más kapcsolatban megjelennek az anyagiak miatt. De problémaforrássá válik, ha az ENTJ túlságosan munkamániás és ez a kapcsolat kárára válik.

Az ENTJ általában nem érez rá természetesen mások érzéseire, hangulatára. Ha nem ismeri fel ezt a gyengeségét, hamar kiegyensúlyozatlan kapcsolatban találhatja magát, egy állandóan reklamáló partnerrel.

Nehézséget jelent számára az állandó kontrolligénye is: ő akar uralni mindent, de ha partnere túlzottan alárendelődik, megunja a kapcsolatot.

Az ENTJ-nek általában nincs önértékelési problémája. Bár élvezi hallgatni, hogy szeretik őt és értékelik, nincs ere szüksége önértékeléséhez annyira, mint a többi temperamentum típusnak. Ha egy F (feeling) típusú partnerrel vannak együtt, a partner érzelmek kifejezésére, visszajelzésére való igényeit valószínűleg nem tudja kielégíteni anélkül, hogy tudatosan ne tenne erőfeszítéseket.

Az ENTJ úgy tekint a konfliktusra, mint a fejlődésre és tanulásra való lehetőségre. Ez általánosságban egy nagyon egészséges hozzáállás, de problémát jelenthet egy F (feeling) típusú partnerrel, mivel az F skálások rettegnek a konfliktustól és elkerülik, ahogy csak tudják. Az ENTJ konfrontációi nagyon fenyegetőek lehetnek egy F típusú partnernek.

Szexualitása: jó fantáziával rendelkezik és lelkes. Vezetésre való természetes hajlama ebben a helyzetben is meg fog mutatkozni. Beleviszi partnerét akár kalandos együttlétekbe, ahol nála a hangsúly a kölcsönös tanuláson van. Rendszeres szexuális együttléteket vár el.

Bár bármelyik temperamentum típussal egészséges párkapcsolatot alakíthat ki, a legjobban hozzá illő az INTP és ISTP Az ENTJ extravertált és "thinking" skáláihoz leginkább az introvertált "thinking" illik. Az ENTJ és INTP kombináció a legideálisabb, mert az intuíció (N) skálájuk is közös. Kiváló kombináció az INFP is.



2. A Zseni - INTJ

Az INTJ erősségei egy kapcsolatban:
Nem érzi magát fenyegetve egy konfliktustól vagy kritikától
Általában magabiztos
Komolyan veszi a kapcsolatát és az elköteleződést
Általában nagyon intelligens
Képes kilépni egy olyan kapcsolatból, amelynek már nincs értelme, bár utána rágódhat rajta még egy ideig
Érdekli őt, hogy az optimális kapcsolatot alakítsa ki partnerével
Jó hallgató
Az INTJ gyengeségei egy kapcsolatban:
Nem tud természetesen ráhangolódni mások érzelmeire, érzéketlennek tűnhet
Hajlamos a konfliktusra logikával és érvekkel felelni ahelyett, hogy érzelmi támogatást adna a partnernek
Nem tudja kifejezni érzelmeit
Hajlamos azt hinni, hogy mindig igaza van
Képtelen és nem hajlandó elfogadni, ha ő a hibás valamiért
Állandó igénye, hogy mindent jobbá tegyen, terhelő lehet egy kapcsolatban


Az INTJ szerelmi partner:

Az INTJ az élete nagy részét a saját fejében éli meg. Állandóan fürkészi a környezetét, hogy új ötleteket és elméleteket találjon, amiket később hasznosíthat. Néha, az, amit magán belül felfedez sokkal valósabb számára, mint egy párkapcsolat realitása. Az INTJ-nek problémát jelenthet a fantáziája és a realitás összeegyeztetése.

Az INTJ nem tud természetesen ráhangolódni mások érzelmeire, de még a sajátjaira sem. Megvan az a tendenciája is, hogy azt hiszi mindig neki van igaza. Míg a magabiztossága és önértékelése attraktív mások számára, érzéketlensége problémát okozhat a kapcsolatban, ha folyamatosan megbántja partnerét. Ha ez a helyzet, az INTJ-nek figyelmet kell arra fordítani, hogy néha engedje, hogy a partnerének legyen igaza, illetve támogassa érzelmileg a partnerét és a konfliktus helyzeteket ne egy újabb kihívásnak tekintse, amit analizálhat.

Az INTJ képes kilépni egy kapcsolatból, ha úgy érzi vége és folytatja tovább életét. Hisz benne, hogy ez a helyes dolog.

Az INTJ személy nagyon intenzív, és hihetetlenül intelligens, akinek nagyon jók a meglátásai az élet összes területén. Kapcsolatában, a legnagyobb buktató az lehet, hogy hajlamos inkább gondolni a dolgokra, mint csinálni őket, és hogy nehezen hozza össze a belső világát a realitással. Valószínű, hogy pozitív, egészséges kapcsolatban él, mivel ha nem így lenne, hamar kilépne belőle.

Szexualitása: szeret gondolni a szexre és hogy hogyan lehetne tökéletesíteni. Pozitív párkapcsolatban a kreativitása és intenzitása átütő. Egy kevésbé funkcionális kapcsolatban inkább gondol szexre, mint csinálja. Inkább a szex elméleti, kreatív aspektusát ragadja meg, ahelyett hogy a szerelem kifejezésének tekintené.

Bár bármelyik temperamentum típussal egészséges párkapcsolatot alakíthat ki, a legjobban hozzá illő az ENFP és ENTP Az INTJ introvertált és "intuíció" skáláihoz leginkább az extravertált "intuíció" illik.



3. A Feltaláló - ENTP

Az ENTP erősségei egy kapcsolatban:
Lelkes, feldobott és népszerű
Nagyon elragadó tud lenni
Kitűnően kommunikál
Hihetetlenül érdekli saját maga és kapcsolata fejlődése
Laza és rugalmas, könnyű vele kijönni
Nagy ötletei vannak, mindig dolgozik valamin
Általában ügyesen keres pénzt
Nagyon komolyan veszi kapcsolatát és az elköteleződést
Képes tovább lépni, ha egy rossz kapcsolatnak vége
Az ENTP gyengeségei egy kapcsolatban:
Mindig izgatott valami miatt, felizgatják az új dolgok, így előfordulhat, hogy gyakran váltogatja partnerét
Hajlamos nem végigvinni egy tervet
Imád vitatkozni, ami kötöszködőnek tűnhet más típus számára
Nagy kockázat vállaló és pénzköltő
Bár komolyan veszi kapcsolatát, ha úgy érzi olyan kapcsolatban van, amiben már nem tud fejlődni hamar kilép belőle


Az ENTP szerelmi partner:

Az ENTP célja intim kapcsolatában hasonló az élet más területein való céljaihoz: fejlődés és személyes növekedés. Folyamatosan olyan kérdéseket tesz fel magának, mint: Hogy lehetne a kapcsolatot fejleszteni? Merre tart a kapcsolatunk? Fejlődöm ebben a kapcsolatban? Hajlamos új ötleteket kipróbálni, ami szerinte fejleszti a kapcsolatot. Az ENTP általános lelkesedése és jó szándéka általában azt eredményezi, hogy egészséges kapcsolatot képes kialakítani, szeretnek más típusok vele lenni.

Problémás terület az ENTP számára, hogy nem viszi végig terveit, és az frusztráló lehet a partner számára. Kialakíthat egy "fiú, aki farkast kiáltott" szindrómát a kapcsolatban, azt eredményezve, hogy a partner nem hiszi el, amit az ENTP beígért.

Egy másik problémás terület lehet a vadságra való hajlama és a kockázatvállalása. A családot kellemetlen anyagi helyzetbe hozhatja.

Szexualitása: az ENTP lelkes és érdekli őt, hogy mindekét fél elégedett legyen és fejlődhessen a szexben is. Nagyon figyelmes tud lenni, bele tud merülni a szexbe. Inkább a sponteneitást értékeli, mint a betervezett együttléteket, és nagyra értékeli a kalandokat és új ötleteket. Inkább a fizikai élvezetek fontosak számára, mint hogy érzelem kimutatásnak tekintse a szexet.

Bár bármelyik temperamentum típussal egészséges párkapcsolatot alakíthat ki, a legjobban hozzá illő az INFJ és INTJ. Az ENTP extravertált és "intuíció" skáláihoz leginkább az introvertált "intuíció" illik.



4. Az Építész - INTP

Az INTP erősségei egy kapcsolatban:
Erős szeretet és vonzódást érez azok iránt, akik közel állnak hozzá
Általában laza és könnyű vele kijönni, hajlandó követni a párja kívánságait
Nagy lelkesedéssel fogadja azokat a dolgokat, amik érdeklik
Nagy a fantáziája és nagyon kreatív
Nem veszi személyesen a konfliktusokat vagy kritikát
Nem követelődző, egyszerű igényei vannak
Az INTP gyengeségei egy kapcsolatban:
Nem tud természetesen ráhangolódni mások érzelmeire
Nem képes kifejezni saját érzelmeit sem
Hajlamos gyanakvóan közelíteni másokhoz, bizalmatlan
Nem túl jó a praktikus dolgokban, mint a pénzkezelés, hacsak a munkája nem ilyen jellegű
Nehezen száll ki egy rossz kapcsolatból


Az INTP szerelmi partner:

Az INTP nagyon komolyan veszi kapcsolatát, mint ahogy a legtöbb dolgot az életben. Az ígéreteit betartja, az elköteleződés komolya dolog számára, általában lojális és hűséges. Általában könnyű vele élni, mert nincsenek nagy igényei és nem követelődző. Míg a belső világa elég bonyolult, addig a külvilághoz való kapcsolata egyszerű. Ez egyenes, őszinte szeretővé teszi. A szerelem számára tiszta és egyszerű, bonyodalmaktól mentes.

Bár szereti az egyszerűséget kapcsolatában, az nem azt jelenti, hogy hiányozna belőle a mély érzelmek vagy a szenvedély. Az INTP nagyon kreatív és élénk a fantáziája. Nagyon izgatott és szenvedélyes tud lenni kapcsolatával kapcsolatban.

A legproblémásabb terület egy INTP-vel való kapcsolatban, hogy lassan fogja fel a partnere szükségleteit. Az INTP nagyon elkötelezett lehet és nagyon szerelmes, mégis előfordul, hogy nem érti partnere lelki életét és a saját érzelmeit sem mutatja ki.

Az INTP nem szereti a bonyolult helyzeteket, mint a személyközi konfliktusokat, és hajlamos ignorálni azokat. Ha úgy érzi muszáj szembenézni a konfliktussal, akkor ezt úgy teszi, hogy elemzi a helyzetet. Ez növelheti a konfliktust, ha a partnernek csak megértésre és támogatásra van szüksége.

Szexualitása: az INTP általában lelkesedéssel és izgatottsággal közelít a szexhez. Néhány INTP teljesen leépíti a szex iránti szükségletét, de a legtöbb felhasználja erős képzelőerejét és gyerekes lelkesedését és kihozza a legtöbbet a helyzetből.

Bár bármelyik temperamentum típussal egészséges párkapcsolatot alakíthat ki, a legjobban hozzá illő az ESTJ és ENTJ. Az ENTP introvertált és "thinking" skáláihoz leginkább az extravertált "thinking" illik. Az INTP és ENTJ a legoptimálisabb kombináció, mert az intuíció (N) skálájuk is egyezik. Kiváló kombináció az ENFJ is.

No comments:

Post a Comment